De boerenprotesten van maandag lijken zich in eerste instantie vooral op de supermarkten te richten. Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni.

Boeren hadden eerder aangekondigd “heel Nederland plat te leggen” uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Naast distributiecentra werden ook de Rotterdamse haven en luchthavens Schiphol en Rotterdam genoemd als locaties voor protest.

Schiphol heeft reizigers opgeroepen vooral met de trein naar de luchthaven te komen. De haven van Rotterdam zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

De nieuwe acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn maandagochtend vroeg van start gegaan. Zo zijn op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten tractoren op de weg gesignaleerd, meldt Rijkswaterstaat. Bij meerdere distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, net als bij de haven in Lauwersoog. Er worden ook acties verwacht bij Schiphol en de Rotterdamse haven.

Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat is er op de wegen geen sprake van blokkades en leidt de aanwezigheid van de trekkers nog niet tot files. "Dat komt omdat er op dit tijdstip nog weinig verkeer is op de weg", aldus de voorlichtster.

Op Eindhoven Airport stonden omstreeks 7.00 uur al lange rijen reizigers, ook buiten. Maar er was geen tractor te zien. Ook op Rotterdam/ The Haque Airport Airport hebben zich geen tractoren verzameld.

Distributiecentra Aldi en Albert Heijn geblokkeerd

Volgens de NOS zijn bij het distributiecentrum van Aldi in Drachten blokkades opgeworpen. Ook het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle wordt geblokkeerd, zo meldt de gemeente. Bij het verdeelcentrum van Jumbo in Raalte zou eveneens een blokkade zijn opgezet.

Volgens NH Nieuws wordt de toegangsweg bij het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zaanstad ook geblokkeerd. De site meldt ook dat er acties worden verwacht bij Tata Steel, mogelijk is ook de Gaasperdammertunnel (A9) doelwit van acties.

De visserijhaven van het Groningse Lauwersoog is sinds zondagavond laat afgesloten vanwege stakende vissers, zo meldt de haven. Ze hebben de haven met hun schepen afgegrendeld. "Ze hebben de boel geblokkeerd. Het visserijgedeelte is afgesloten, daar kan inderdaad geen schip meer in of uit", aldus de havenmeester eerder.

Boeren hadden eerder aangekondigd "heel Nederland plat te leggen" uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Over de plannen is weinig bekend. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.

Vissers sluiten zich aan bij protest tegen stikstofbeleid

Vissers hebben zich maandag aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. De haven van het Groningse Lauwersoog hebben ze al met hun boten geblokkeerd. Actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt ook in andere plaatsen zoals IJmuiden en Den Helder protesten aan.

Hoe die acties er precies uit gaan zien, laten de vissers nog niet los. De manier van actievoeren verschilt volgens hen per locatie, net als het tijdstip.

EMK had halverwege vorige maand samen met de Nederlandse Vissersbond al aangekondigd dat zij mee zouden gaan protesteren. Volgens hen kan er door de stikstofplannen van het kabinet straks ook niet meer gevist worden voor de Nederlandse kust.

Actievoerders hebben de veerdienst naar Texel maandagochtend stilgelegd. Zowel van Den Helder als van Texel vertrekken er geen boten meer. Het is nog onduidelijk hoelang dit duurt, aldus de Texelse veerdienst TESO. "Het is verstandig niet naar de veerhaven te komen."

Op verschillende plekken in het landen wordt opnieuw actiegevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet, onder meer door distributiecentra van supermarkten te blokkeren.

Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met extra reistijd en eventuele vertraging. Ook doen ze er verstandig aan de verkeersinformatie te checken voor vertrek. "Als er veel vertraging op de route is, vertrek dan later of werk thuis", adviseert Rijkswaterstaat met het oog op de mogelijk heftige boerenacties maandag.

Voorman van Agractie Bart Kemp legde vrijdag uit dat dit soort acties in de regio's ontstaat, ongecoördineerd, en niet geregeld zijn door organisaties. "Wij hebben dus net zo min een idee als anderen", zei Kemp.

De ANWB adviseert rekening te houden met overlast en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. "We weten nog steeds niet wat waar gaat gebeuren en hoe laat. Het kan lokaal helemaal vaststaan, terwijl je een paar kilometer verderop nergens last van hebt."

LEES OOK: Meerdere Kamerleden thuis bezocht door boze boeren – D66-politicus De Groot kan niet naar zijn huis in Friesland door intimidatie